Lieuw-On is de terechte #1 van 2017.
Daryl Lieuw-On van NY Basement in Rotterdam werd maandag 27 november bekroond tot Best Bartender 2017. Een terugblik op de wedstrijd.
Tekst: Ingmar Voerman
21 bartenders uit heel Nederland meldden zich op in september in alle vroegte bij de Foodhallen in Amsterdam voor de cocktailcompetitie van het jaar: die om Best Bartender, onderdeel van de Entree Awards. De jury bestond uit voorzitter en oorspronkelijke initiator Ian Bartos (Barsupport), cocktailgoeroes Tess Posthumus (Best Bartender 2012) en Andrew Nicholls (2007), nieuwkomer Hani Asfdaai (2016) én de auteur van dit artikel.
Het doel van alle deelnemers was uiteraard om in de voetsporen te treden van vaderlandse cocktaillegendes als Timo Janse, Andrew Nicholls, Florian Stallinga, Tess Posthumus en Lennart Deddens. Natuurlijk was dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. In de eerste ronde wachtte namelijk al het gevreesde theorie-examen, de ronde Knowledge & Understanding. De examenvragen behelsden productkennis, cocktailhistorie en actuele kennis van de hedendaagse, internationale cocktailscene.
Speed & Efficiency
Nadat de bartenders uit Nijmegen, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam zich door de 25 meerkeuzevragen hadden geworsteld, maakte de jury de 10 bartenders bekend die zich mochten opmaken voor de tweede ronde: Speed & Efficiency. Dit waren Lucas Sedlmeier (Rosalia’s Menagerie, Amsterdam), Thomas Datema (House Bar, Amsterdam), Kevin Stroud-Kroon (Door 74), Mike Rambags (Demain, Nijmegen), Sebastian Cichowlas (The Tailor, Amsterdam), Daryl Lieuw-on (NY Basement, Rotterdam), Dimitar Vassilev (Feijoa, Amsterdam), Marcel van der Ben (Behind Bars, Utrecht), Erwan de Kerouara (The Tailor, Amsterdam) en Airto Cramer (Tales & Spirits, Amsterdam).
Specialty & Personality
De derde en laatste ronde betrof Specialty & Personality. Deze 2 aspecten liepen naadloos in elkaar over. In het Specialty-deel presenteerde de bartender een speciaal door hem ontwikkelde signatuurcocktail. De jury keek niet alleen naar de presentatie en creativiteit van de deelnemer, maar ook naar het aroma, de smaak, de balans, de finish, de naam en het gebruik van huisgemaakte en creatieve ingrediënten van/in de cocktail.
In het Personality-deel werd de bartender het hemd van het lijf gevraagd door de juryleden, die voor de bar zaten en tegelijkertijd ook nog eens drankjes bestelden. Doorslaggevende criteria in deze ronde: gastvrijheid, persoonlijkheid, service, gastheerschap, humor en gevoel voor entertainment. De 3 bartenders die in deze ronde het meest overtuigden, verdienden hiermee een finaleplek: Van der Ben, Cramer en Lieuw-On.
Terechte winnaar
Voor de beste en meest eerlijke competitie, werd in elk deel van de wedstrijd gekeken naar de scores uit alle ronden. Uiteindelijk rekende de jury de punten ook nog op alle mogelijke manieren na en voerde ze een pittige discussie. Maar uiteindelijk was het oordeel unaniem: Daryl Lieuw-On was de allerbeste. Hij overtuigde op alle fronten: van zijn scores tijdens de theorie- en snelheidsronden tot zijn subliem uitgevoerde presentatie en signatuurcocktail. Hij maakte daarbij het verschil door zijn fijne gevoel voor gastheerschap, humor en goede cocktails. Posthumus: “Daryl is een terechte winnaar omdat hij snelheid, kennis, creativiteit en gastheerschap perfect wist te combineren. Hij bereidde bovendien goede drankjes, creëerde een uitnodigende sfeer en maakte zich de bar goed eigen.”
Bekijk hier de foto’s van de competitie op maandag 13 november in de Amsterdamse Foodhallen.