Best Bartender: Mads Voorhoeve

De Best Bartender 2018, onderdeel van de Entree Awards, is Mads Voorhoeve. Hij is veranwoordelijk voor de European Bartending School (EBS) in Amsterdam, een franchise-vestiging met cursuslocaties in onder andere Londen, Barcelona en op Kos. De wedstrijddag van Best Bartender vond onlangs plaats in de SkyLounge in DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal. Een verslag van een spannende dag!

Tekst: Ingmar Voerman

Mads Voorhoeve, de bartender in hart en nieren, bestiert tegenwoordig de succesvolle barschool EBS Amsterdam, maar draait al ruim 10 jaar mee op het hoogste niveau – van Fabulous Shaker Boys tot legendarische cocktailbars als Dvars en het winnen van cocktailwedstrijden als Disaronno’s Mixing Star en de Nederlandse kampioenschappen Flair Bartending. Dat deze man niets meer te bewijzen heeft is evident, en des te meer lef vergt het om je als gevestigde naam voor de haaien te gooien – en mee te doen aan de ultieme test voor bartenders in Nederland.

Theorie-examen
29 bartenders startten op maandagochtend 12 november op grote hoogte in SkyLounge Amsterdam aan de cocktailcompetitie van het jaar. Om 10 uur ’s ochtends klapten zij het theorie-examen open, waarbij gelijk duidelijk werd dat het een pittige dag zou worden. De kennis test, ook wel round 1: Knowledge & Understanding genoemd, bestond uit 25 multiple choice vragen.

Vakjury
De vragen waren dit jaar een tandje (of 2) moeilijker dan voorgaande jaren, en toetsten de bartenders om uitgebreide vakkennis, productkennis, drankenkennis, en cocktailhistorie van klassieke cocktails tot hedendaagse ontwikkelingen. Onder streng toezicht van de vakjury bestaande uit hoofd jurylid en founder Ian Bartos (Barsupport), Tess Posthumus (Best Bartender 2012), Andrew Nicholls (Best Bartender 2007), Daryl Lieuw-On (Best Bartender 2017) en Ingmar Voerman (Ingmar Drinkt) vulden de bartenders braaf hun vragen in, op hoop van zegen. Die hoop werd voor de tien best scorende bartenders realiteit, en deze mochten zich opmaken voor de volgende, snelheidsronde.

Top 10
De 10 bartenders die mochten beginnen aan de beruchte speed & efficiency-ronde waren Airto Cramer (Tales & Spirits, Amsterdam), Deveron Marks (VANE, Eindhoven), Jessica Kant (Mirror Bar, Amsterdam), James Chaib en Terrence Biekharie (The Tailor, Amsterdam), Tim Lefèvre (Door 74, Amsterdam), Mike Rambags (Demain, Eindhoven), Wouter Bosch (Rosalia’s Menagerie, Amsterdam), Andrei Talapanescu (Pulitzer’s Bar, Amsterdam) en Mads Voorhoeve (EBS, Amsterdam).

Speedround
In deze ‘speed round’ moesten de bartenders een ogenschijnlijk simpele bestelronde maken met een coffee cold brew Martini, een mojito, een vegan whiskey sour, een shot Rutte Old Simon jenever, een alcoholvrije Springbay lemonade en een glas droge witte wijn. De shot jenever fungeerde ook als schenktest, en moest exact 50 ml zijn, uit de losse pols geschonken. De snelheidsronde moet naast zo snel mogelijk, ook zo efficiënt, foutloos en netjes mogelijk geschiedden. Na het verrekenen van de tijd met de andere criteria werd de top 5 bartenders bekendgemaakt die aan ronde 3 en 4 mochten deelnemen: Lefèvre, Bosch, Rambags, Tallapanescu en Voorhoeve. De snelheidsronde moet naast zo snel mogelijk, ook zo efficiënt, foutloos en netjes geschiedden.

Specialty drink & Batched cocktail
De derde ronde bestond uit 2 onderdelen: specialty drink en batched cocktail. Vanaf deze ronde voegde de speciaal ingevlogen barlegende en Global Flair Ambassador van De Kuyper Nicolas St. Jean zich toe aan het juryteam. De derde ronde bestond uit een presentatie van een door de bartender speciaal ontwikkelde specialty drink (signature cocktail). De presentatie en de creativiteit van de bartender werden gewogen evenals de smaak, de balans, de finish, de naam en de speciaal geprepareerde batched cocktail. Deze werd getoetst op smaak, creativiteit en de conservering. Vanuit de derde ronde gingen de 5 bartenders met een paar minuten pauze direct door naar de vierde ronde.

Personality & hospitality
De naam van de 4e ronde spreekt voor zich, hier ging het om persoonlijkheid en gastvrijheid van de bartender. De juryleden zaten bij de bartender als gat aan de bar, vroegen serieuze en minder serieuze vragen, luchtig en diepgaand en bestelden tegelijkertijd ook nog allerlei drankjes. Aan de bartenders de taak het hoofd koel te houden, de gasten te vermaken, oprechte antwoorden te geven en goede drankjes te serveren. Doorslaggevend hierin waren de gastvrijheid van de bartenders, de persoonlijkheid, de service, het gastheerschap, de humor en zijn gevoel voor entertainment. Nadat de klok inmiddels 7 uur ’s avonds was gepasseerd, trokken de juryleden zich terug en bepaalden de drie meest overtuigende bartenders in de 3e en 4e ronde. Deze bartenders bleken over de hele dag ook het hoogst te scoren, zoals dat eigenlijk ieder jaar blijkt, Ze verdienden hiermee een finaleplek als 1 van de 3 finalisten, waarvan de winnaar werd onthuld tijdens het Entree Awards-gala. De drie beste bartenders waren Bosch, Talapanescu en Voorhoeve.

Grote winnaar
Mads Voorhoeve was de snelste bartender van Nederland, had zijn kennis meer dan op orde, werkte als een ware prof achter de bar. Hij fascineerde de jury met zijn creatieve, knappe cocktails, presentatietalent en gevoel voor gastvrijheid. Jurylid Andrew Nicholls: “Mads zat consistent stijf bovenin de topscores van alle ronden, wat hem de allerbeste totaalscore gaf. Hij was erg gepassioneerd, en ging vloeiend, doordacht en foutloos te werk. Tel hier de gastvrijheid en gebalanceerde cocktails bij op en je hebt een winnaar.