
Over Bar Mokum.
Toen de ervaren cocktailbartender Leroy Soumokil werd benaderd voor een eigen cocktailbar aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam, kwam zijn jongensdroom uit. Samen met Sten van den Bedem en Sammy Salimian ontwikkelde hij een originele cocktailode aan Amsterdam: Bar Mokum.
Bar Mokum is echt een ode aan Amsterdam geworden. Soumokil: “Het interieur straalt een oud Amsterdams straatbeeld uit – een winkelstraat uit vroegere tijden in De Pijp. Met een barbier, een slijter, en ramen met rood licht als aan de Ruysdaelkade. De bar zelf is gebaseerd op een pagode die vroeger in het Vondelpark stond. Er zijn veel Amsterdamse details te ontdekken in de zaak, bijvoorbeeld oude pamfletten van de krakersbeweging.
Amsterdamse spirits
Het aanbod van de bar bestaat uit Nederlandse – het liefst Amsterdamse – spirits en producten. Maar liefst 90 procent van de flessen op de backbar zijn Nederlands, met een glansrol voor jenever. Ook de bieren, de wijnen en de happen zijn lokaal. En – hoe kan het ook anders – de cocktails hebben oer-Amsterdamse namen, als de Ginnegapper (lolbroek) of de Gleuvenglijder (trambestuurder). Deze laatste is een Hollandse twist op de Espresso Martini, met stroopwafel-infused Bols Corenwyn, espresso, koffielikeur en zoute karamelsiroop.
Foto’s: Pim Ras